Het leven van Hanin had er anders uitgezien als ze eerder de juiste diagnose had gekregen.
Vaak heb je al epilepsie zonder dat je het weet. Je kunt in je slaap bijvoorbeeld een aanval krijgen. Je merkt het niet, maar de lichamelijke gevolgen ervaar je wel. Hanin, inmiddels 30, weet er alles van. In haar puberteit beginnen de aanvallen eerst ’s nachts. Daarna krijgt ze ook overdag aanvallen. Ze gilt het dan uit.
Lees hier het verhaal van Hanin.
Minder verschillen, meer zekerheid.
De diagnose epilepsie wordt gesteld met behulp van een hersenfilmpje, een EEG. Voor artsen is het niet duidelijk welk soort EEG zij op welk moment moeten inzetten. Het ontbreekt aan één wetenschappelijk onderbouwde richtlijn. Hierdoor kan per ziekenhuis de diagnose en behandeling verschillen. Dr. Van der Salm doet onderzoek om deze verschillen te verminderen. Ze vertelt:
"Door gebrek aan bewijs over het juiste type EEG is de zorg voor mensen niet gelijk. Dit leidt tot grote verschillen in adviezen."
Als er geen verschil meer is tussen de werkwijze van ziekenhuizen is de juiste diagnose er sneller. Dat biedt eerder zekerheid en zorgt ervoor dat er sneller gestart kan worden met de juiste behandeling.
Helpt u met uw steun ook mensen met epilepsie aan meer zekerheid? Uw hulp is hard nodig.