Beroepskeuze en opleiding
Met epilepsie kun je de meeste opleidingen en beroepen kiezen. Maar heb je nog aanvallen? Dan is niet alles mogelijk. Werk dat gevaarlijke situaties oplevert voor jou of voor anderen, kan bijvoorbeeld niet. Vragen die je kunt hebben: Kan het gekozen beroep met mijn epilepsie? Welke beroepen kunnen niet?
Welk beroep kan ik wel of niet doen?
Dat hangt af van je aanvallen en het beroep. Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe zien mijn aanvallen eruit?
- Wanneer heb ik een aanval?
- Hoe vaak heb ik een aanval?
- Voel ik mijn aanvallen aankomen?
- Hoe voel ik me na mijn aanval?
- Heb ik moeite met concentreren of ben ik meer moe door mijn epilepsiemedicijnen?
- Hoe ziet het beroep eruit?
- Ga ik met mensen werken?
- Ga ik met gevaarlijke machines of stoffen werken?
- Moet ik op steigers of hoge trappen staan?
Aanvallen zijn bij iedereen anders. Bespreek met een studiebegeleider wat het beroep inhoudt en hoe jouw epilepsie eruit ziet. Samen kijk je of de opleiding en het beroep bij jou en je epilepsie passen. Sommige beroepen kun je niet uitoefenen met epilepsie. En voor een paar beroepen bestaan speciale eisen.
Welke beroepen mag je met epilepsie niet uitoefenen?
Beroepen als piloot, politieagent, beroepsmilitair, brandweerman, treinmachinist en duiker zijn niet toegestaan als je nog aanvallen hebt. Sommige beroepen zijn helemaal niet toegestaan als je epilepsie hebt. Vraag na bij je werkgever of opleiding wat precies geldt.
Voor welke beroepen gelden extra eisen?
Soms zijn voor een baan extra gezondheidseisen of gezondheidskeuringen nodig, zoals bij vrachtwagenchauffeur of binnenvaartschipper. Rijden als chauffeur op een vrachtwagen of bus is niet mogelijk voor mensen met aanvallen. Ook als je geen aanvallen meer hebt maar anti-epileptica (medicijnen tegen epilepsie) slikt, mag het niet.
Lees hier meer over rijden met het groot rijbewijs na één of meer aanvallen.
Waar kan ik hulp krijgen tijdens mijn opleiding?
Het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE) adviseert en begeleidt kinderen en jongeren met epilepsie. Zij doen dit ook voor het MBO (middelbaar beroepsonderwijs). Zit je op het HBO (hoger beroepsonderwijs) of op de universiteit? Dan kan het LWOE je niet begeleiden maar ze kunnen je wel tips geven voor doorverwijzing.
Lees meer over werken en epilepsie.
Lees meer over studeren en epilepsie, o.a. over ziektekostenverzekering.
Studeer je aan het mbo? Misschien heb je iets aan de informatie op de site mbo toegankelijk.
Studeer je aan het hbo of de universiteit)? Misschien heb je iets aan de informatie op de site hoger onderwijs toegankelijk.
Bekijk ook onze pagina met allerlei onderwerpen voor jongeren met epilepsie.