Leven met epilepsie Artikel, Download

Risico’s

Epilepsie is meestal niet levensbedreigend. Het ligt aan de soort aanval óf je risico’s loopt en welk risico je loopt. Ga voor jouw aanvallen na wat gevaarlijk kan zijn en wat je er zelf aan kunt doen.

Denk na over risico’s

Iedereen denkt anders over het nemen van risico’s. Wat de een gevaarlijk vindt, is voor de ander te accepteren. Bij epilepsie is het advies: denk van tevoren na over de risico’s en kijk of je dat risico wilt lopen. De volgende vragen kunnen je helpen je risico’s in kaart te brengen. Je kunt ook altijd met je arts overleggen.

  • Wat voor aanvallen heb ik?
  • Hoe vaak heb ik aanvallen?
  • Wanneer heb ik aanvallen (‘s nachts tijdens het slapen of overdag)?
  • Zijn er uitlokkers waar ik iets aan kan doen? Bijvoorbeeld (in)spanningen, vermoeidheid, te weinig slaap, alcoholgebruik.
  • Voel ik mijn aanval aankomen?
  • Wat zijn de risico’s voor anderen?
  • Hoeveel risico wil ik nemen?
 
Hoe beperk ik de risico’s?

Je beperkt je risico’s door zo min mogelijk aanvallen te krijgen. Neem daarom altijd je medicijnen op tijd in. Als je toch aanvallen houdt, kijk dan of je weet wanneer of waarom ze blijven komen. Noteer ze bijvoorbeeld in een kalender of app. En bespreek ze met je arts. Je kunt dan maatregelen nemen als je weet waardoor het komt. Kijk of je in huis dingen kunt aanpassen om het veiliger te maken. Bij gevaarlijke aanvallen in de nacht kun je soms alarmering gebruiken.

Lees meer over hulpmiddelen en alarmering.

Lees meer over adviezen om je huis veiliger te maken als je nog aanvallen hebt.

 
SUDEP

SUDEP staat voor onverklaarbare, onverwachte dood bij epilepsie (Sudden Unexpected Death in Epilepsy). Mensen met epilepsie hebben een klein risico om plotseling te overlijden. Er is dan geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Lees meer over SUDEP.