Wat is epilepsie?
Wat is epilepsie en wat is een epileptische aanval eigenlijk? Bij epilepsie heb je een tijdelijke verstoring in je hersenen. Een soort kortsluiting. Dat noemen ze een epileptische aanval. Meestal duren epileptische aanvallen maar kort, zoals een paar seconden of minuten. Soms duren ze langer. Hoe een aanval eruitziet verschilt per persoon en per aanval. De symptomen of kenmerken zijn dus bij iedereen anders.
Verstoring in de hersenen
Epilepsie ziet er dan wel bij iedereen anders uit, maar het begint altijd in de hersenen. In onze hersenen praten miljarden hersencellen met elkaar. Dat doen ze via elektrische pulsjes. Daardoor kun je lopen, praten, denken, zien. Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen. Door die ‘kortsluiting’ heb je even geen controle meer over je lichaam.
Verschillende soorten aanvallen
Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen. Maar er zijn veel meer soorten epileptische aanvallen. Je kunt ook alleen een vreemde tinteling voelen, niet uit je woorden komen of even voor je uit staren. Hoe jouw aanval eruitziet, hangt af van waar de ‘kortsluiting’ in je hersenen zit. In een klein deel of overal.
Lees meer over de soorten epileptische aanvallen.
Wanneer epilepsie?
Eén epileptische aanval betekent nog niet dat je epilepsie hebt. Soms is er een duidelijke aanleiding (uitlokker) voor de aanval en komt er nooit meer een volgende.
Je hebt epilepsie als je:
- meerdere epileptische aanvallen hebt gehad;
- één epileptische aanval hebt gehad en er zijn afwijkingen op het EEG (hersenfilmpje) of een CT- of MRI-scan te zien.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik een epileptische aanval heb gehad?
Ga dan naar je huisarts. Deze verwijst je door naar een neuroloog als dat nodig is. Deze gaat onderzoeken doen en stelt op basis daarvan de diagnose.
Filmpje
Neuroloog Hans Carpay vertelt in dit filmpje over epilepsie