voorlichting

Komt er een slimme camera die epilepsieaanvallen signaleert?

Epilepsie kan gezinsleden ‘s nachts enorm uitputten. Een epileptische aanval kan (ernstig) letsel veroorzaken en het missen ervan kan grote gevolgen hebben. Aanvalsdetectie-apparaten zijn dan onmisbaar voor een goede nachtrust. De toekomst? Een slimme camera.

Beperkingen huidige apparatuur

Er bestaan al aanvalsdetectie-apparaten, maar die signaleren niet altijd alle aanvallen. Ook kunnen ze soms onbedoeld afgaan. Sommige apparaten moeten via een band direct contact hebben met het lichaam. Dat is niet voor iedereen even prettig. Met jouw hulp kan dat binnenkort veranderen!

Aanvallen in beeld

Onderzoekers werken hard aan een slimme camera die meer kan dan de bestaande apparatuur. Deze camera detecteert ook de meest heftige ‘tonisch-clonische’ aanvallen. De camera hoeft geen contact te maken met het kind via een band. Ook de privacy van kinderen is geborgd. En de ouders? Zij krijgen de rust waar ze zo naar snakken. Nettie kan niet wachten!

Nettie: “Mijn dochter Jetske is 11 jaar. Ik gun haar zo dat ze vrij kan zijn en zelfstandig kan leven. Ik kan haar veel makkelijker loslaten als ik weet dat ik op een camera kan vertrouwen. Zo’n camera helpt haar, maar ook ons hele gezin. Want het klinkt zo klein, maar als je niet slaapt, functioneer je niet. Je kunt niet werken, eet niet goed en bent altijd moe. Ik hoop dan ook zó dat de camera er snel is.”

Slimme camera in ontwikkeling

De eerste versie van de camera is in een onderzoekscentrum getest. Nu zijn we toe aan de volgende fase: het ontwikkelen van een prototype met, het liefst, alle functies die ouders er graag in willen hebben. Deze versie gaan we dan in de praktijk testen. We willen de camera zo snel mogelijk op de markt brengen. Maar om de slimme camera verder te ontwikkelen en te testen, is nog 100.000 euro nodig.

Deel dit:

Meer artikelen lees je hier